Thuiszorg infolijn 020 - 334 28 87

Begeleiding dementie

Begeleiding bij dementie, thuis in Amsterdam e.o., Den Haag e.o. en Rotterdam e.o.

Dementie heeft een enorme impact op het leven. De diagnose kan in één klap veel veranderen voor uzelf, maar ook voor de mensen in uw omgeving. En juist die omgeving is zo belangrijk bij dementie. Want dementie vraagt om veel zorg en aandacht, zeker naarmate de ziekte vordert. Dit proces kan pijnlijk, lastig en frustrerend zijn. Maar hoe intensief het ook is, het is voor zowel cliënten en mantelzorgers over het algemeen goed mogelijk om thuis de zorg te krijgen die nodig is.

Individuele begeleiding en psychosociale begeleiding bij dementie

De zorg die iemand met dementie nodig heeft, verschilt per persoon en in welk stadium van het proces hij of zij zich bevindt. Zeker aan het begin kan er nog veel zelf worden gedaan in huis en zullen naasten niet zo veel merken. Op het moment waarop er belangrijke dingen worden vergeten en de druk te groot wordt, kan een persoonlijk begeleider thuis een steuntje in de rug bieden.

De begeleiding van cliënten kan gericht zijn op de dagelijkse zorg, maar ook op praktische zaken zoals activiteiten die iemand kan ondernemen. Zowel het zorgaspect als de sociale situaties en structuur in het leven maken namelijk het verschil.

Hoe een persoonlijk begeleider het verschil maakt

De individuele begeleider die bij u thuis komt, zorgt als het ware niet alleen voor u als cliënt – ook de mantelzorger is er bij gebaat. De druk wordt verlicht en er is meer tijd en ruimte om voor uzelf te blijven zorgen – iets wat minstens net zo belangrijk is. Daarbij blijft men in een vertrouwde omgeving, wat meestal prettig is voor zowel de cliënt als familie en vrienden.

Dementie kan onvoorspelbaar en emotioneel zijn. Een ervaren begeleider kan dankzij goede communicatie en kennis van dementie zorgen dat de situatie prettig blijft voor iedereen.

De vaardigheden van onze begeleiders zijn niet alleen zorggericht, maar ook empathisch. Zij begrijpen de belevingswereld van de cliënt en hebben oog voor het individu, zodat ook de donkere dagen een lichtpuntje blijven hebben.

Zelfstandig blijven wonen met hulpmiddelen

Als er nog geen behoefte is aan intensieve begeleiding thuis, dan zijn er wel al een aantal hulpmiddelen die het thuis wonen veilig(er) kunnen maken. Van alarmsystemen tot apps die zorgen dat naasten snel op de hoogte zijn van gebeurtenissen. Ook daar kunnen wij advies over geven.

Begeleiding nodig?